Intensieve samenwerking Jongerenloket Purmerend en Werkom
Dichtbij de jongeren
Beide casemanagers zijn zelf nog vrij jong en werken graag met jongeren samen. Kelsey: “Vanwege onze leeftijd staan we dichtbij de jongeren, wat vaak een drempelverlagend effect heeft’” Danisha: “Jongeren zijn doorgaans flexibel ingesteld en nog ‘kneedbaar’, dat helpt ons bij het bieden van goede ondersteuning.”
Maatwerk
De ondersteuning die geboden wordt aan jongeren is altijd op maat gemaakt. Jongeren melden zich in eerste instantie aan bij de gemeente en worden vervolgens doorverwezen naar het Jongerenloket. Tijdens het intakegesprek wordt in beeld gebracht wat de hulpvraag van de jongere precies is.
Danisha: “Afhankelijk van de hulpvraag hebben we een breed scala aan instrumenten die we kunnen inzetten. Bij werk-gerelateerde verzoeken schakelen we met Werkom. Als een jongere alleen ondersteuning nodig heeft bij het vinden van een baan, kunnen ze meteen van start bij het Werkcafé van Werkom. Daar kunnen ze onder professionele begeleiding zelfstandig solliciteren naar een baan die bij ze past.”
Soms is er meer aan de hand en is de afstand tot de arbeidsmarkt nog te groot. Dan wordt er een PW-uitkering aangevraagd en gaat de jongere samen met de begeleiders van Werkom en het Jongerenloket aan de slag met het opstellen van een persoonlijk werkplan. Kelsey: “Een warme overdracht is hierbij essentieel. Er vindt altijd een driegesprek plaats, bij voorkeur op locatie. Waar staat diegene? Waar wil hij of zijn naar toe? En wat is daarvoor nodig?”
Korte lijntjes
Danisha: “We hebben korte lijntjes met elkaar. Zo ontvangen wij bij het Jongerenloket automatisch meldingen over onze kandidaten op het moment dat er een activiteit of wijziging plaats vindt in het traject. Ook beheren wij als casemanager een gezamenlijke Whatsapp-groep en overleggen én evalueren wij op regelmatige basis samen. Hierdoor ontstaat er geen ruis op de lijn en kunnen we signalen snel oppakken en indien nodig bijsturen.”
Een mooi voorbeeld hiervan is het signaal dat sommige werkzaamheden niet uitdagend genoeg waren voor jongeren. Werkom werkt nu organisatie-breed aan een goede mix van laagdrempelige werkzaamheden en meer uitdagende taken.
Meer dan alleen werk
Ondersteuning van jonge kandidaten hoeft niet per definitie tot een betaalde baan te leiden. Danisha: “Eén kandidaat was al geruime tijd bij ons bekend en het lukte steeds maar niet om haar aan een baan te helpen. Samen met Werkom hebben we toen een goed gesprek met haar gevoerd, waarbij aan het licht kwam dat er waarschijnlijk ook medische belemmeringen een rol speelden”.
Kelsey vult aan: “Deze kandidaat wilde eigenlijk wel, maar kón gewoon niet. Toen dat eenmaal duidelijk werd, was dat een hele opluchting voor haar. In zo’n geval is de kandidaat bijvoorbeeld veel meer gebaat bij het aanvragen van een Wajong-uitkering. Ieder mens is anders en daarom zoeken we voor iedereen een op maat gemaakte oplossing!”